Изнесли сме близо 10 хил. тона пчелен мед в ЕС през 2018 г.

Проблем пред бранша е липсата на българска марка пчелен мед

21.05.2019 | 14:27 Редактор: Василена Василева
Изнесли сме близо 10 хил. тона пчелен мед в ЕС през 2018 г.

През миналата година България е изнесла за страни от ЕС приблизително около 10 хил. тона пчелен мед (или 103 600 кг), а за страни извън ЕС - около 4 тона мед /3 925 кг/, показват данни на Евростат за износа и вноса на естествен пчелен мед от 28-те членки на ЕС през 2018 г. Данните на Евростат са по повод 20 май, който се отбелязва и като Световен ден на пчелите.

В същото време България е внесла около 12 тона пчелен мед от страни извън ЕС и 3,5 тона мед от страни на ЕС, показва европейската статистика.

Според данни на председателя на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов, България е важен износител на качествен мед за Германия, Австрия, Италия, Франция, САЩ, Норвегия и др., като напоследък България изнася мед и за страни от Близкия Изток (без Турция). Пазарният дял на българския износ за ЕС е около 1 процент, но за сметка на това компенсираме с качествена продукция, подчерта инж. Михайлов, цитиран от Investor.bg

Проблем пред бранша е липсата на българска марка пчелен мед, с която родните пчелари да се наложат на европейските пазари, коментира още инж. Михайлов.

Според него, сериозен е и проблемът със смъртността при пчелите през последния месец поради пръскане на земеделски площи с пестициди - в някои райони на Северна България и в района на Гоце Делчев, Югозападна България, има регистрирана почти 100-процентова смъртност на пчели, при среден показател от 10 на сто за отделен пчелин, според експерта.

Според Евростат Китай се очертава като най-големият вносител на мед в ЕС за миналата година с близо 80 хил. тона или около 40 на сто от общия внос на пчелен мед в ЕС. Друг основен външен вносител на мед в ЕС е Украйна - близо 40 хил. тона или 20% от вноса, както и Аржентина - 25 хил. тона, Мексико - 21 хил. тона и Чили - 8 хил. тона.

През 2018 г. Унгария е изнесла в други държави-членки на ЕС 20 000 тона мед или 14 на сто от общия вътрешен за ЕС износ на мед. Това прави Унгария най-големия износител на мед във вътрешните граници на ЕС. Следват: Белгия - 19 хил. тона, 14%, Испания -18 хил. тона, 13%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК