Китай се насочва към възобновяемите енергийни източници

Повече от 10 региона ще бъдат освободени от ограниченяита за свръхкапацитет през 2022 г.

28.04.2019 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Китай се насочва към възобновяемите енергийни източници

Решението на Китай да даде зелена светлина за строежа на въглищни електроцентрали вероятно няма да предизвика нов производствен бум на подобен тип съоръжения, тъй като голяма част от националните инвестиции в енергетиката ще се насочат към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). 

Повече от 10 региона ще бъдат освободени от ограниченяита за свръхкапацитет през 2022 г., което ще премахне пречките за строеж на електроцентрали, захранвани с въглища, пише Investor.

Въпросните провинции са: Хъбей, Цинхай, Чунцин, Гуанси, Гуандун, Юннан, Гуейджоу и Хънан.

Въпреки това много от големите китайски енергийни компании са поставени под натиск от страна на Пекин за разработване на повече проекти, свързани с възобновяемата енергия, посочват от Morningstar Inc., която очаква ръстът на въглищните мощности да изостане от другите енергийни   ресурси.

"Рентабилността на въглищните централи е толкова ниска, че не съществуват стимули за изграждането на нови подобни съоръжения“, споделя Дженифър Сонг, анализатор в Morningstar.

Акциите на компаниите от въгледобивния сектор поевтиняха по време на борсовата сесия от днес. Книжата на Coal Energy Co. Изтриха 3,5% от стойността си, докато тези на Yanzhou Coal Mining Co. поевтиняха с 2,9%.

Китайското правителство и представителите на местния бизнес целят постепенно трансформиране на енергийния микс на страната, чийто мащаб ще окаже сериозно влияние върху същия процес на глобално ниво.

Снимка: Pixabay

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК