Китай настоява САЩ да се откажат от петролните санкции срещу Иран

Според китайските власти такива мерки дестабилизират световния пазар

23.04.2019 | 17:08 Редактор: Ралица Братанова
Китай настоява САЩ да се откажат от петролните санкции срещу Иран

Китайските власти настояват САЩ да се откажат от едностранните петролни санкции срещу Иран, тъй като такива мерки дестабилизират световния пазар. Това заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС, пише Investor.bg.

"Китай категорично е против едностранните санкции на САЩ. Действията на американската страна засилват нестабилността в Близкия изток и на международните пазари на енергийни суровини", заяви той на редовен брифинг.

По думите му Китай прави бизнес с Иран, основавайки се на законите и ще защитава правата на китайските компании.

През 2018 г. Китай е внесъл 29,27 млн. тона петрол от Иран, което е намаление с 6 процента спрямо предходната година. Техеран е седмият по значимост доставчик на черно злато за Пекин.

Вашингтон обяви вчера, че няма да удължи изключенията от санкциите срещу Иран, които даваха възможност на осем държави - Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция - да продължават да купуват ирански петрол. Италия, Гърция и Тайван от ноември, когато САЩ въведоха ограниченията, са спрели да внасят петрол от Иран.

Индия търси нови пътища за получаване на петрол след американското решение, заяви министърът на петрола и природния газ Дхармендра Прадхан.

Снимки: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК