Делът на Shell в петролната рафинерия отива при Saudi Aramco

Придовиването е част от плана за растеж на саудитската държавна петролна копания

21.04.2019 | 18:19 Редактор: Иван Берберов
Делът на Shell в петролната рафинерия отива при Saudi Aramco

Saudi Aramco ще изкупи дела на Shell International (50%) в съвместното предприятие Sasref за 631 млн. долара, съобщи саудитската държавна петролна компания.

Основна дейност на Sasref е пречистването на суров петрол и преработката в петролни продукти, предназначени основно за износ на международните пазари. 

Производственият капацитет на рафинерията, разположена в Jubail Industrial City, достига 305 хил. барела на ден. Основните й продукти са втечнен газ (LPG), нафта, керосин, дизел, мазут и сяра. В компанията работят над 700 служители, повечето от които са саудитци.

Saudi Aramco ще поеме напълно собствеността ще интегрира рафинерията в своето растящо портфолио, коментират от компанията. Придобиването е част от плана й да подсили капацитета на рафинериите си като част от дългосрочна стратегия за растеж.

Очаква се продажбата да приключи по-късно тази година, ако получи одобрението на регулаторните органи, предаде Investor.bg.

Shell е в основата на проекта Sasref, като подписва първото споразумение по него през 1981 г. Строителството на завода приключва през 1984 г. . Saudi Aramco е партньор на Shell в проекта от 1993 г., припомня ТАСС.

Агенцията допълва, че от началото на годината саудитската компания обяви намерение за крупни инвестиции в Китай и Южна Корея. Тя възнамерява да разнообрази дейността си, като от производството на суровини поема по пътя на преработката.

Припомняме, че наскоро Saudi Aramco събра 12 млрд. долара при първото си предлагане на облигации, които са с падеж от 3 до 30 години. Облигационната емисия предизвика голям интерес сред инвеститорите, желаещи достъп до най-печелившата компания в света.

Снимка: saudiaramco.com

Харесайте ни във Facebook ТУК