Възможно е да има риск за световните доставки на петрол

Причината е продължаващата криза във Венецуела

16.03.2019 | 12:11 Редактор: Ивайло Николов
Възможно е да има риск за световните доставки на петрол

Международната агенция по енергетика предупреди, че световното доставки на петрол могат да бъдат изложени на риск от "срив в производството" на суров петрол във засегната от дълбока политическа и икономическа криза Венецуела, като големи райони от латиноамериканската държава остават без ток вече цяла седмица с оглед на проблеми в електропреносната мрежа.

Международната агенция също така отбеляза, че Русия е използвала спада на износа на венецуелски петрол за САЩ, за да увеличи своите световни доставки със 150 хил. барела дневно, съобщава сайтът на БНР.

МАЕ запази досегашната си прогноза за увеличаване на търсенето на суров петрол през 2019 година с 1,4%, или с 1,4 млн. барела на ден, като според агенцията солидното производство извън ОПЕК и най-вече това в САЩ би трябвало да гарантира, че това търсене ще бъде задоволено.

Междувременно петролните фючърси поевтиняват с над 1%, отстъпвайки от техните тазгодишни върхове, достигнати вчера и по-рано днес, но въпреки това са на път да приключат търговията с добри седмични печалби.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК