Отпаднаха по-високите данъци за собственици на имоти в курортите

На тези, които вече са платили повече, парите ще бъдат върнати

25.04.2019 | 14:55 Редактор: Ралица Братанова
Отпаднаха по-високите данъци за собственици на имоти в курортите

Собствениците на жилищни имоти в курортите няма да плащат по-високи данъци. На тези, които вече са платили по-високите налози, пък парите ще бъдат върнати или приспаднати. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за местните данъци и такси, пише Dnes.bg.

До промените се стигна, след като Конституционният съд обяви за противоконституционни разпоредби в закона, приети в края на миналата година. Според тях се предвиждаше жилищни имоти, разположени на територията на населени места, включени в списъка на курортите в България, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.

Целта на текстовете бе да се санкционират собствениците, които отдават под наем имотите си в курортите, но не плащат данъци за това. Според изчисленията от по-високите данъци щяха да влязат допълнително 200 млн. в бюджетите на общините.

Заради решението на Конституционния съд обаче тези разпоредби днес бяха отменени.

На собствениците, които вече са платили по-високите данъци за имотите си, парите ще бъдат възстановени или приспаднати от бъдещи задължения.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК