Ще има увеличение на цената на парното и топлата вода

Това стана ясно след днешното заседание на КЕВР

28.03.2017 | 16:11 Редактор: Жанета Нейкова
Ще има увеличение на цената на парното и топлата вода

Шоково увеличение до 38 процента на парното и топлата вода обсъди Комисията за енергийно и водно регулиране. Заседанието на КЕВР официално приключи и стана ясно, че държавата няма правни основания да намали със сериозен процент поискания скок на цената на сивото гориво. 

Това означава, че при всички случаи ще има увеличение на цената на природния газ. То ще бъде между 20%-30%. Конкретната цифра ще стане ясна в петък, тъй като все още се правят разчетите, защото цената на сивото гориво веднага се отразява на всички стоки и услуги по веригата.

Според експерти, когато има над 5% скок в ценaта на газa, това се отразявa на битовите потребители и всички стоки по веригата. С около 14% ще се увеличат сметките на хората, които се топлят или готвят с газ. 

Очаква се повишението в цената на парното в различните градове да бъде между 15 и 38%. За София планираното според разчетите увеличение при цената на топлата вода и парното е средно 22/100.

В цената на хляба и различните стоки ще има поскъпване между 5 и 15%.

Вече има недоволство от страна на гражданите заради шоковото поскъпване. 

Позицията на Комисията за енергийно и водно регулиране категорично стои зад думите си, че през последните години цената на природния газ общо е намаляла със 60/100. Тогава стоките и услугите не са поевтинели, продължават те и твърдят, че в момента работодатели и организациите в страната изкуствено се опитват да завишат цените. 

Логиката на регулатора следва твърдението, че щом цената на природния газ е поевтинявал, а стоките не са, сега няма основание вторите да поскъпват. 

В петък КЕВР ще излезе с окончателното си решение.