Оборотът в търговията на дребно нараства с 2,9% през октомври

Това е с 0,5% повече спрямо миналия месец

08.12.2016 | 17:57 Редактор: Луиза Божинова
Оборотът в търговията на дребно нараства с 2,9% през октомври

През октомври 2016 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 2,9% на годишна база и с 0,5% спрямо предходния месец. Това показват предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечни изменения

През октомври 2016 г. оборотът в "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,4%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,6%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,4%.

По-значително намаление е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,8%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,2%.

Годишни изменения

През октомври спрямо същия месец на 2015 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11,4%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 9,6%, и търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,6%.

Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3,3%, и с разнообразни стоки - с 2,8%.

Още по темата четете на Investor.bg