Александър Урумов за Али, който се отказа от Аллах на фронта

Историята на иранецът разказва Александър Урумов – автор на „Али Безсмъртния“, пред Доника Ризова по Bulgaria ON AIR

02.04.2016 | 18:00 Редактор: Доника Ризова
Александър Урумов за Али, който се отказа от Аллах на фронта

Али, който се отказва от Аллах на фронта, се превръща от машина за убиване в  благодетел

Иранската армия превръща 15-годишния Али в машина за убиване. Воюва в името на Аллах, но се отрича от него на фронта, а днес живее в България, приел е християнството и работи в социалната сфера – това сподели драматургът, писател и пиар експерт Александър Урумов в ефира на Bulgaria ON AIR пред Доника Ризова. Той описва историята му в книгата си „Али Безсмъртния“.

„Али е реален човек, известен с изключителната си бруталност и безмилостност. Едва 15-годишен влиза в новосъздадените ислямски милиции „басидж“ в Техеран, от където е родом. След това отива на фронта, за да воюва срещу сунитите“, разказа Урумов.

Човекът е израснал в ситуация на война, наложило се е да напусне родината си и ако днес бъде екстрадиран в Иран, най-вероятно ще бъде осъден на смърт. След като приема християнството, още 80 ислямисти последват неговия пример.

„Намирам го за ценен и стойностен човек. В книгата изложих една моя разходка в измеренията, в които духът му е живял, пропадал, страдал, възкръсвал“, сподели авторът и добави, че определя неговия случай като един от примерите „отвъд медийната реалност“.

Какво още разказва - вижте тук.