Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От БСП: Безхаберието към отводнителните модели е престъпно!

Нужен е единен орган, подчинен на басейновия принцип, отговарящ за управлението на водите у нас, заяви Атанас Костадинов

26.10.2017 | 20:17 Редактор: Иван Берберов
От БСП: Безхаберието към отводнителните модели е престъпно!

Защо се стигна до наводненията в Бургаско?

Радикално променената климатична обстановка се сблъсква с остарелите ни отводнителни модели и практики. С промените на климата е трябвало да се предприемат съответните действия, за да не ни свари времето неподготвени. Държавата проявява престъпно безхаберие към важните за гражданите ѝ моменти. Големият проблем е, че България не управлява интегрирано водите си. Европейската комисия поиска от нас да представим стратегия за управление на водния си ресурс, а ние представихме само стратегия за ВиК-то. 

Така коментира злощастното наводнение в община Камено депутатът от БСП Атанас Костадинов в студиото на "Денят ON AIR". 

"Приливите и отливите не трябва да са символ за смърт. Водите в цяла Европа са управляват по строг басейнов принцип. На Запад има стратегия за превенция на наводняване, а при нас тя дали е изрядна?", отбеляза гостът.

Кой поема отговорността?

Според Костадинов у нас няма единен орган, който да отговаря за контрола, поддръжката и санкционирането на язовирите.

"Когато бях член на Комисията за язовирите, бяхме разпознали ДНСК като адекватен орган, който може да контролира и санкционира язовирите. Тази обвързана отговорност за управление на язовирите преминава през прекалено много институции и там някъде се чупи. Така се занемаряват контролът, санкциите и предписанията. Това е адекватното решение – да има единен орган за управление на водите, подчинен на басейновия принцип", категоричен бе депутатът пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че от БСП ще изискват плановете за действие на всяка една институция, свързана с управлението на водния ресурс в страната. 

Конгресът на БСП

"БСП почти винаги се намира в революционна ситуация, но тази енергия се обръща в градивна. Винаги се намират сили в БСП, които да недоволстват от нещо. Очевидно трябва доста да се поучим от грешките си, но това е разговор, с който не бива да занимаване обществото. В политиката всичко е възможно, но аз се съмнявам да се стигне до разцепление в партията“, поясни Атанас Костадинов.