Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Анализатори: ГЕРБ и БСП с фотофиниш на евроизборите, ДПС мобилизирано, а ОП - разединени

Темата коментират проф. Антоанета Христова и Любомир Стефанов

25.01.2019 | 20:23 Редактор: Иван Берберов
Анализатори: ГЕРБ и БСП с фотофиниш на евроизборите, ДПС мобилизирано, а ОП - разединени

Политически сблъсъци и патриотични кризи – задават се избори за Европейския парламент. ГЕРБ и БСП се готвят за вота. Утре е "червеният" конгрес. А "Обединени патриоти" са все така разединени. Изпит за какво са тези избори?

"Данните на повечето агенции сочат, че имаме фотофиниш на двете най-големи политически партии. Ще успеят да вкарат своите депутати. ДПС ще бъде добре мобилизирано. "Патриотите" успяха доста да ни разочароват като политическо поведение и смисъл. Егото им беше в повече. Трите партии трябваше да синхронизират външните си източници на подкрепа. Не видях по време на това управление нивото на техния капацитет от към експерти. Не видях техни хора, които да могат да реализират политиките им", отбеляза политическият психолог проф. Антоанета Христова.

В студиото на "Денят ON AIR" тя посочи, че БСП е по-активна в правенето на скандалите. "Не минава ден без това. Наблюдателите на тези скандали вече се чудят за какво става въпрос. Това демотивира избирателите. Очаквам ниска активност за БСП на евроизборите", коментира тя. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че ГЕРБ вероятно имат изгода "Обединените патриоти" да са нестабилни. Той уточни, че това е усещане и няма доказателства, с които да подкрепи думите си.

"Нестабилността на "Патриотите" е тяхна вина. Те нямат институционализирани политически сили. Липсата на политическа и коалиционна култура води до тези проблеми между тях. Лоша реклама в политиката няма. Разочарованите от "Патриотите" ще отидат към ГЕРБ, а не към БСП. Председателството на парламентарната група е висящо. Официозните им лидери са във война. Орел, рак и щука от самото начало. Циркът, който произвеждат, им носи само тесен кръг от безкрайно верни фенове. Те не се държат като национално отговорни управленци", подчерта политологът Любомир Стефанов.

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че премиерът Бойко Борисов очевидно стягал редиците си. 

"ГЕРБ имаше нужда от такова разтръскване. Партията се е изтъркала като активност. ГЕРБ се превръща в актьор, който знае какво се прави по време на избори. Борисов искаше съпартийците му да се събудят. Господин Радев не успява да излезе от обувките на опозиционен говорител. Той не е президент на всички българи. Не успява да развие мисленето, че е държавен глава на всички българи", обобщи Стефанов. 

За повече новини харесайте Facebook страницата ни ТУК