Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Държавата нямала инструмент, с който да контролира цените на горивата

Проф. Атанас Тасев каза, че проверката на КЗК е за намаляване на общественото напрежение

06.11.2018 | 20:05 Редактор: Ивайло Николов
Държавата нямала инструмент, с който да контролира цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията започна анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Причината са публикациите за масово поскъпване на горивата от бензиностанции в редица градове в страната. В регулатора е изпратен сигнал, че бензиностанция във Велико Търново е продавала горивата си на съществено по-висока цена, отколкото другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната. От КЗК са установили, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България, както и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев каза в студиото на "Денят ON AIR", че различните цени на горивата в бензиностанции от една верига се дължат на пазара.

"Аз мисля, че някой на празно дава някакви надежди, че държавата може да се намеси", категоричен беше той. 

В няколко български града имаше протести срещу високите цени на горивата. Заговори се и за намеса на държавата в определянето на цената, но инструмент за това няма, категоричен беше проф. Атанас Тасев. По думите му проверката на КЗК също може само да успокои общественото напрежение.

"Тя си има строги начини да провери има ли концентрация и злоупотреба с монополно положение, но този пазар отдавна е либерализиран при нас и няма някой, който да доминира", категоричен беше енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Атанас Тасев коментира и евентуалното минаване на втора тръба от "Турски поток" през България. Той настоя, че това трябва да стане, за да не изчезне страната ни от газовата карта на Европа и заяви ясно, че тази тръба е по-важна за континента, а не толкова за самата Турция.

Очаквайте видео с целия разговор.