Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Законът не е предвидил немислимите убийства, заяви адвокат

Психологичните тестове за разрешително за оръжие трябва да се усъвършенстват, отбеляза Людмил Рангелов

31.10.2018 | 20:48 Редактор: Иван Берберов
Законът не е предвидил немислимите убийства, заяви адвокат

Последните няколко брутални убийства – като например това в Русе на Виктория Маринова и това от столичния квартал "Надежда" на майка и дъщеричката й, провокираха обществото да насочи погледа си към проблема с насилието и работата на институциите.  

"Ако приемем, че заподозреният от "Надежда" е убил приятелката и детето си, то го очаква най-тежката присъда – лишаване от свобода доживот. Ако убиецът признае за делата си, съдът е длъжен да наложи присъда между 20 и 30 години затвор. След 20 години съдът е длъжен да преразгледа неговия статус. Тогава всички варианти са възможни", поясни адвокат Людмил Рангелов. 

Според него трябва да има промени в Наказателния кодекс. Законодателят не си е давал сметка какви немислими убийства могат да се случват у нас, добави още той в "Денят ON AIR". 

Темата за смъртната присъда се появи на обществения хоризонт след убийството в Русе. Адвокат Рангелов подчерта, че това е приключена тема предвид членството ни в ЕС. 

"Може да се върне смъртната присъда, ако напуснем ЕС. Хората искат справедливост, но по-голямата част от хората са доволни, че членуваме в ЕС. Трябва да се съобразяваме. Правото не е непременно справедливо. Обществото и правото почти никога не могат да са абсолютно на едно мнение", поясни юристът пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора гостът изтъкна, че психологическите тестове преди получаване на разрешително за оръжие трябва да се променят и усъвършенстват.