fallback

След убийството на Пелов: Порицават надзирателите!

Има сериозен проблем и с медицинския персонал в затворите, изтъкна проф. Николай Проданов

08.06.2018 | 20:12 Автор: Иван Берберов

След бягството от Софийския затвор на Радослав Колев и Владимир Пелов – какви са предприетите мерки и наказанията за служителите на затворите? Кървавият край на Пелов накара някои политически партии да поискат оставката на вътрешния министър Валентин Радев. 

"Приключваме с проверките на служителите, а именно изясняване за какво са виновни и какви да бъдат наказанията им. Изпълнителските кадри не са изпълнили качествено и в съответния обем своите задължения. Ръководителите не са приложили достатъчно контрол. Наложено им е наказание  - порицаване", обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. 

В студиото на "Денят ON AIR" гостът съобщи, че зам.-директорът на Централния софийски затвор Анатоли Борисов ще бъде отстранен от длъжност. "Срещу него беше заведено допълнително дисциплинарно производство. Той е извършвал "устни" нареждания, които са изключително неприемливи", добави проф. Проданов. 

"През април проведохме среща с началниците на 12-те затвора в страната. Те изразиха резерви към нормите в закона. Има нарушен баланс. Това беше основният им патос. Те поставиха въпроса за специфичното облекло на лишените от свобода. Има въпроси, за които не бива да се пестят средства", отбеляза зам.-министърът. 

Според него затворническата система има сериозни пропуски в подготовката на служителите. "Подготвя се обучителен център по модел на Норвегия. Работата в затворите не може да се разглежда като обикновена работа. Трябва да има някаква по-различна мотивация. Вероятно някога я е имало, когато системата е била военизирана", посочи той пред Bulgaria ON AIR. 

Друг проблем на затворите у нас, който сравнително рядко се коментира, е състоянието на медицинския персонал. 

"Има много сериозен проблем с медицинското обслужване на затворниците. Медицинските кадри са недоволни от факта, че увеличението на заплатите на надзирателите не ги засегна, за което се извинявам", подчерта държавникът. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback