Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трябва адаптиране на инфраструктурата към климатичните промени, смята депутат

Ивелина Василева от ГЕРБ обяви, че се обсъжда и категоризацията на язовирите в България

22.03.2018 | 20:27 Редактор: Ивайло Николов
Трябва адаптиране на инфраструктурата към климатичните промени, смята депутат

Климатичните промени са причина за хидрометеорологичната обстановка в страната и тяхната динамика трябва да бъде отчитана. Това заяви депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и бивш министър на околната среда и водите, в студиото на "Денят ON AIR".

Тя обясни също, че трябва и инфраструктурата да бъде адаптирана с тези промени. Василева припомни, че у нас има около 6 хиляди язовира и една част от тях са собственост на различни дружества. Именно тази част от водните обекти са в добро състояние.

"Останалите язовири обаче, които са собственост на общините и са в голямата си част доста занемарени, са причина за притеснението", категорична беше Ивелина Василева пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на околната среда заяви също, че е важно да се помогне на общините за поддържането на язовирите и техните спешни ремонти. Ивелина Василева припомни, че са разработени планове за управление на риска от наводнения, където са очертани рисковите зони с водни обекти, които могат да предизвикат наводнения. Тя обясни, че вече с общините се обсъжда и въвеждането на категоризация на язовирите.

"Според мен много ще подпомогне дейността на Държавната агенция по метрология и технически надзор и на общините, защото в момента няма ясна диференциация на язовирите", поясни бившият министър на околната среда и водите в ефира на "Денят ON AIR".

По думите на Ивелина Василева по този начин ще може да се разделят логично ресурсите и приоритетно да се отделя внимание на по-рисковите водни обекти. 

Вижте още във видеото!