Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Меркел трудно ще бъде двигател на реформи в ЕС, смята политик

Според Румен Йончев от "Народен съюз" няма как германският канцлер да направи нещо в четвъртия си мандат, което не е свършила в предишните си три

20.03.2018 | 20:33 Редактор: Ивайло Николов
Меркел трудно ще бъде двигател на реформи в ЕС, смята политик

Трудно е обяснението как Ангела Меркел ще реформира Европейския съюз в четвъртия си мандат, като канцлер на Германия. Това е мнението на Румен Йончев от политическа партия "Народен съюз". По думите му трудно може да се предположи, че Меркел ще бъде двигател на една такава реформа.

"Макрон има много повече политическа енергия, с която да направи такава реформа", поясни той в студиото на "Денят ON AIR".

Според проф. Анна Кръстева, която е преподавател по политически науки, днес няма някой, който да не иска реформи.

"Най-големият еврооптимист е най-големият реформатор. Това е Макрон", каза пред Bulgaria ON AIR проф. Кръстева. По думите ѝ френският президент критикува Европейският съюз, но в същото време иска и промяна.

Според Любомир Кючуков пък Франция и Германия вече са демонстрирали визия за по-сериозни реформи. Според него обаче тя не ни устройва.

"Визията на Макрон е силно ядро, което да бъде водещо в Европейския съюз и от там всички останали в зависимост от своите възможности и желание за присъединяване към него", обясни Кючуков в ефира на "Денят ON AIR".

Той каза също, че в основата на разделението в Европейския съюз сега е на база финанси, а това се противопоставя на основния принцип на общността, който е за солидарност. 

Вижте видеото с целия разговор!