Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Попадна ли Италия в ръцете на популизма и евроскептицизма?

В Европа се стеснява пространството на традиционните политически партии, категоричен е Бранимир Ботев в "Денят ON AIR"

06.03.2018 | 20:44 Редактор: Велислав Филипов
Попадна ли Италия в ръцете на популизма и евроскептицизма?

Резултатите от парламентарните избори в Италия определено изненадаха всички експерти и анализатори. Италианците обърнаха гръб на досегашната си политическа система и дадоха властта в ръцете на евроскептични и антиимигрантски формации. Все пак никоя партия не получи достатъчно голяма подкрепа, за да управлява сама.

В медийното пространство се появиха какви ли не стряскащи заглавия - "възход на популистите", "разтърсване на устоите на обединена Европа". Възможно ли е да станем свидетели на краха на Европейския съюз?

Според главния изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии Бранимир Ботев изборите в Италия са колкото изненадващи, толкова и логични, защото те повтарят цялата тенденция в Европа, а именно евроскептицизма.

"Стеснява се пространството на традиционните политически партии. Очевидно е, че евроскептицизмът започва да взима много сериозен връх. Националното, приоритетното, това, което доскоро беше наричано популистко, което е близко до интересите и съзнанието на хората, определено се харесва и хората търсят убежище там", уточни Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му лидерът на движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо говори това, което италианецът иска да чуе, а и именно той е големия победител на провелите се избори.

"Според много анализатори за еврозоната се задава ураган. Въпреки това тя ще оцелее, защото ще се държи на гърба на немската икономика, но на каква цена?", отбеляза бившият зам.-министър на туризма пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че Германия се "разкъсва" между желанието да запази спокойствие, но и да се състави адекватно правителство с добра политика.

"Отново Ангела Меркел ще е канцлер, но тя този път направи много отстъпки. Заради това бе критикувана дори в своята партия. Очаквам една консервативна политика във всички сфери", допълни Бранимир Ботев.