Ключови избори в Италия. Заплашена ли е страната от политически хаос?

Голямото състезание между двете основни кандидатки продължава

04.03.2018 | 15:45 Редактор: Василена Василева
Ключови избори в Италия. Заплашена ли е страната от политически хаос?

Гласуването в Италия започна и вече тече с пълна сила. А голямото състезание между двете основни кандидатки на ключовите парламентарни избори в страната продължава.

Този път те се оглавяват от две големи коалиции. Фаворит е дясноцентристкият блок, воден от "Форца Италия" на бившия министър-председател Силвио Берлускони и неговият партньор - крайнодясната "Лига" на Матео Салвини.

На другия полюс е лявоцентристкия блок, начело на който е демократическата партия, водена от бивш премиер - Матео Ренци. 

Срещу тях обаче се изправя популисткото Движение "Пет звезди", начело на което е Луиджи Димайо.

Техните поддръжници нарастнаха значително през последните месеци. Борбата за заветните 45%, които биха позволили самостоятелно управление, остава оспорвана.

Италиянският закон забранява да се публикуват социологически проучвания две седмици преди вота. Според последните отчетени анкети дясноцентристкият блок на Берлускони и Салвини води с 37%. След тях се нарежда Движение "Пет звезди" с 28%, а точно след тях с 27 на 100 - лявоцентристкия блок на Ренци.

Ако нито една формация не успее обаче да събере нужните гласове, Италия ще бъде изправена пред патова ситуация. Двата големи блока вече са формирани, а Движение "Пет звезди" категорично отказва да участва в коалиция. 

Ако нито една партия или коалиция не получи нужното мнозинство, президентът на страната Серджо Матарела ще трябва да се справи с тежката задача да бъде създадено правителство. 
Най-вероятно е той да се опита да създаде коалиция между дясно и лявоцентристкия блок, но е възможно и да реши да свика изцяло нови избори.  

Снимка: Василена Василева (Bulgaria ON AIR)