Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ключът за силна Европа е в евроинтеграцията на Балканите

Ние сме проводникът на позитивния път в политиката, категоричен бе Петър Харалампиев

27.02.2018 | 20:13 Редактор: Иван Берберов
Ключът за силна Европа е в евроинтеграцията на Балканите

Можем ли да говорим за засилване на ролята на България в евроинтеграцията на Западните Балкани? Преди дни премиерът Борисов заяви от Лондон, че за изграждането на транспортните коридори в района ще бъдат нужни 30 млрд. евро. 

След това си изказване министър-председателят на Албания Еди Рама определи Борисов като "Меркел на Балканите". 

"Заявлението на Борисов е много сериозно. Без да определим ясна пътна карта за евроинтеграция на Балканите, оставяме опция за Русия и Турция да прокарват своите интереси. А те го правят много умело и дискретно. Сърбия получи скъпа военна техника като подарък от Русия веднага, след като обяви, че поема по европейския път", отбеляза председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. 

Според госта Европа дава много ясен знак на Западните Балкани, че има нужда от тях. Именно така Съюзът щял да остане силен. 

"Трябва да се направят реални, адекватни, сериозни реформи в тези държави. България дава ясен знак, че поставяме сериозно въпросите си. Според мен има позитивен път, а ние сме проводникът му в последната година и половина. Води се сериозна кампания страните от Западните Балкани да преборят собствените си проблеми и след това враждите помежду си", подчерта Харалампиев в "Денят ON AIR".

Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че подобряване на комуникацията с българите в чужбина е мост към подобряване на евроинтеграцията на държавата ни. 

"Толкова години на Балканите нямаше признато българско малцинство. Такова се призна в Албания. Допреди години да кажеш, че си българин в Македония, беше табу. Днес все повече млади македонци свободно заявяват, че са българи. Вече и бесарабските българи виждат страната ни като по-отворена", обобщи председателят на ДАБЧ. 

За финал на разговора Харалампиев изтъкна, че е важно българите в България и българите в чужбина да работят заедно, защото България е там, където живеят българите.