Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Продадоха ЧЕЗ, останахме без енергиен министър, а сделката дори не е факт

Васко Начев и проф. Атанас Тасев не виждат нещо нередно в продажбата, но предупредиха, че много перипетии остават, докато тя се осъществи

23.02.2018 | 20:47 Редактор: Жанета Нейкова
Продадоха ЧЕЗ, останахме без енергиен министър, а сделката дори не е факт

Ръководството на "ЧЕЗ-България" реши да продаде компанията на българска фирма и в държавата се "развихри енергийно цунами". То отнесе и Теменужка Петкова от поста ѝ енергиен министър, защото името ѝ се свързвало с купувача. 

Енергийният експерт Васко Начев смята, че твърде много шум се вдига около ситуацията и наблегна в студиото на "Денят ON AIR”, че самата продажба на "Инерком ЕООД" още дори не е факт.

"Ако има нещо нередно в сделката, за което дълбоко се съмнявам, то ще изплува на повърхността. Не е нормално "ЧЕЗ-България" да бъде купен от компания с такъв капацитет като този на фирмата на Гинка Върбакова, но ако има нещо незаконосъобразно – ще се разбере“, посочи гостът на телевизията.

Начев бе категоричен, че решението да подаде оставка не е лично на Петкова, а е поискано от премиера Борисов.

Според него – "така се получават нещата, когато някой те набеди за нещо“.

Но сподели мнението си, че енергийният министър е един от добрите такива.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR по темата се включи и друг енергиен експерт – проф. Атанас Тасев.

Той обобщи случващото се в енергийното министерство със стара българска фраза: "Муха и министър се отстраняват с вестник!“

Професорът обясни, че самата сделка съществува от 2 години между два частни правни субекта извън България и "ЧЕЗ-България" има правото да продава или подарява компанията на когото си поиска.

"Има много други препятствия преди самата сделка. Комисията по финансов надзор ще провери откъде идват средствата на "Инерком ЕООД“, но щом чехите са направили сделката – значи може“, убеден е експертът.