Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще възцари ли мир в Ерусалим?

През 2018 г. американската администрация ще предложи план за разрешаване на израело-палестинския конфликт, категоричен бе Димитър Гърдев

27.12.2017 | 19:53 Редактор: Василена Василева
Ще възцари ли мир в Ерусалим?

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел.

"Решението на Тръмп сложи началото на един процес, който ще продължи и през следващата година. В началото на 2018 американската администрация ще предложи план за разрешаване на израело-палестинския конфликт. Още в самата реч на Тръмп беше посочено, че той няма да се откаже и ще подкрепи всяка дейност за приключване на тази вражда в рамките на две държави", посочи в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

С блокирането на резолюцията на ООН САЩ още повече се изолираха във връзка с решението на Тръмп.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха са Австралия, Канада, Мексико и Филипините.

Световните агенции определиха резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за".

Европейските лидери от своя страна повториха твърдия си ангажимент за решение на кризата в Близкия изток на принципа на двете държави. А европейският топ дипломат Федерика Могерини заяви, че страните от ЕС не разглеждат въпроса за преместване на посолството си в Израел и не планират да предприемат каквито и да било действия спрямо статута на Ерусалим, докато той не бъде съгласуван в преговори между Израел и Палестина.

"България подкрепя бщото становище на Европейския съюз", категоричен бе Димитър Гърдев.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международна сигурност сподели още, че 2017 година е била изключително успешна както за ЕС, така и за българия по отношение на борбата с тероризма.

"Бяха отчетени много грешки и пропуски. Европа се преориентира в правилната посока, а оттук нататък България ще има възможност да се включи по няколко направления в европейския фонд за отбрана. Ще се финансират иновации, нови производства и съвместни участия в производството на военна техника", подчерта гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Вижте видеото с целия разговор!