fallback

Анализатор: Време е да конкретизираме ролята и целите на България в ЕС

Според Илия Лингорски има едно продължаващо "свличане" на доверието вътре в общността

19.12.2017 | 20:41 Автор: Велислав Филипов

Западните Балкани са силно мотивирани за европейска интеграция и това е така, защото този регион на Европа е доста по-изостанал и точно това е моментът за наваксване в развитието. Това каза политическият анализатор Илия Лингорски в студиото на "Денят ON AIR".

"Интересите на САЩ се изместиха на Изток. Американците вече нямат интереси във Франция и Германия, защото Европа се разшири чак до Украйна. Все пак САЩ са абсолютно безкомпромисни относно позицията за сигурността на Балканите", уточни политическият анализатор.

По думите му климатът на Балканите все по-бързо се подобрява, въпреки че преди доста години развитието на региона бе напълно замразено. 

"Отслабването на влиянието на Русия и Турция на практика отвори повече място и повече въздух за нас. Въпреки че България няма силна армия и икономика, може да стане медиатор на Балканите. Просто трябва да премислим как да използваме потенциала на региона и да конкретизираме нашата европейска мисъл и цел", коментира още гостът.

Лингорски отбеляза, че за пръв път целта на страната ни започва ясно да се изгражда, а именно интегрирането на Западните Балкани.

"Ние прекалено много залагахме, че еврофондовете ще направят България като Австрия и Чехия, но това така и не стана. Трябва да създаваме повече регионални проекти", отсече гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че Brexit е добър шанс за страната ни да се развие като общност в Европа, но трябва да престанем да говорим само за изграждането на пътната инфраструктура, а и за индустриалната такава.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback