Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Радев все още не се е изложил в политиката, твърди политолог

Според Георги Киряков и проф. Антоанета Христова ДПС не се възприема добре от българския избирател

19.12.2017 | 20:19 Редактор: Велислав Филипов
Румен Радев все още не се е изложил в политиката, твърди политолог

В момента доверието на хората печели президентът Румен Радев, тъй като е нов играч на политическия терен. Той се явява и някаква форма на алтернативно стоене в политическото пространство от гледна точка на това, че има някакъв ореол около него - от една страна, че е генерал, второ, че е пилот. Няма толкова много правомощия, за да влезе в политиката до такава степен, че да се изложи. Ореолът като обединител на нацията също му дава голямо предимство. Това каза политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Според госта Корнелия Нинова като нов лидер на БСП иска да се утвърди на тази позиция и да изгради по-силна опозиция на управляващите, а дори да стане алтернатива на ГЕРБ. 

"Погледът на лидера на ГЕРБ е отвъд рейтингите. Той гледа повече към историята. Все пак Бойко Борисов може би цели да постигне нещо, с което България да се гордее, а не само той или партията му", коментира още политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Киряков заради непремерени изказвания и поради чисто етнически причини ДПС не се приема нормално от избирателите в страната и това не може да бъде преодоляно все още. 

"Обединение в "дясно" на този етап е изключително трудно заради поведението на част от десницата. Шепа хора си мислят, че това, което се случва в Западна Европа, ще стане и тук, но не е въобще така. В България хората имат друго мислене и профилът на избирателите е съвсем друг", заяви гостът.

Според политическия психолог проф. Антоанета Христова от парламентарните избори в началото на 2017 г. има процес на "укротяване в "ляво" и "дясно".

"И в БСП, и в ГЕРБ имат да решават определени задачи, но в същото време те са доста трудни. Пред Корнелия Нинова теренът към избирателите е чист, но тя трябва да ги мотивира да гласуват. Бойко Борисов пък трябва да задържи здрава коалицията и да "укроти" десните политически формации, които искат да влязат в управлението", твърди политическият психолог в "Денят ON AIR".

Тя е на мнение, че ДПС имат наистина сериозен проблем, а именно, че идеологическата битка между тях и "Обединените патриоти" е много по-усложнена за етническата партия.

"Всяка политическа формация в комплект с ДПС губи доверието на обществото. Това е много голям минус за една политическа партия, дори да говорим за ГЕРБ или БСП", отбеляза Христова.

Очаквайте видеото.