България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ биха спечелили нови избори, но процентите им спадат, сочи проучване

Въпреки битката между партиите, всичко което видяхме са вътрешни сблъсквания, а не реална политика, обясни Татяна Буруджиева

18.12.2017 | 09:10 Редактор: Иван Берберов
ГЕРБ биха спечелили нови избори, но процентите им спадат, сочи проучване

Политическата равносметка, определена от агенция "Афис" за 2017 г., е бурни събития и горещи скандали, но без промяна в политическата панорама. Според социолозите, ако изборите бяха днес, пак ГЕРБ щяха да спечелят.

"Това е доста адекватна картина на почти отминалата 2017 година. Въпреки битката между партиите, всичко което видяхме са вътрешни сблъсквания, а не реална политика, която опозицията е наложила. Всичко това кара хората електорално да замръзнат. Какво ново могат да искат или да изберат?", посочи политологът Татяна Буруджиева. 

Според политолога Димитър Димитров изследването на "Афис" също не е изненадващо, тъй като правим малки, но периферни движения в по-малките партии.

"БСП не успя да се класифицира за явна опозиция в парламента. Нямаме ситуацията от 2013 г., когато беше много зрелищно", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

По думите на Буруджиева пред Bulgaria ON AIR износването в политиката е нещо съвсем нормално визирайки заявката за нов имидж, с която ГЕРБ дойдоха за трети път. 

"Промяната в премиера Бойко Борисов остана само за него и не се отрази на вътрешнополитическия живот. Усещането е, че министър-председателят отива някъде в чужбина, приемат го добре, обаче вътре в държавата партиите забъркват някаква каша и той трябва да тича и да я оправя", уточни тя.

А Димитров добави, че в началото очакванията към ГЕРБ бяха огромни и оптимистични, но е нормално да не могат да постигнат същото впечатление за трети път.

"Може да не ни изглежда очевидно, но българите усещат, че ние сме парламентарна демокрация. Колкото и да залитаме по личността, ние продължаваме да искаме да видим парламентарна демокрация", подчерта за финал на разговора Татяна Буруджиева.