Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Бюджет 2018 е реалистичен!

Образованието остава приоритет за управляващите, посочи Мария Илиева пред Bulgaria ON AIR

29.11.2017 | 19:35 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Бюджет 2018 е реалистичен!

Бюджет 2018 е реалистичен. Взети са предвид и макроикономическата рамка, и прогнозите за очаквания икономически растеж, посочи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

По-рано днес народните представители окончателно приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националния осигурителен институт (НОИ).

Общо планираните приходи са 11,067 млрд. лв., разходите са също 11,067 млрд. лв. От осигурителни вноски се очакват 6,517 млрд. лева, от неданъчни приходи – 55,6 млн. лв., от глоби, санкции и наказателни лихви – 22,6 млн. лв., а от други приходи 26,2 млн. лв. Допълнителните трансфери от държавния бюджет за покриване на недостига от средства са 4,186 млрд. лв.

"Има много предложения от опозицията за завишаване на приходите и за повече разходи. Когато обаче си управляващ трябва да имаш реална преценка за разполагаемите средства и парите, които могат да се преразпределят. В случая е необходим един консервативен подход, тъй като срещу тези приходи стоят съответните разходи. И ако надценим размера на приходите няма да има след това с какво да покрием разходите", коментира още Мария Илиева.

Тя подчерта, че в управленската програма на ГЕРБ образованието ще бъде приоритет. По думите ѝ ще бъде търсена цялостна реформа в областта, която да доведе до по-висок икономически растеж и по-добро бъдеще за децата на България.