Приеха макроикономическата рамка на Бюджет 2018

Очаквано: 86% от средствата отиват за пенсии - 9,5 млрд. лева

29.11.2017 | 13:30 Редактор: Иван Берберов
Приеха макроикономическата рамка на Бюджет 2018

Над 11 милиарда лева ще използва държавата догодина за изплащане на пенсии, майчинство, болнични и обезщетения за безработица. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно основната рамка на Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. Повече от половината от тези средства ще са от осигурителни вноски.

По традиция, най-много средства ще отидат за пенсии - 9,5 млрд. лв., а за социални помощи и обезщетения - 1,5 млрд. лв. 

От ДПС подчертаха, че кабинетът е допуснал груба грешка в изчисляването на приходите от осигуровки. Депутатите от Движението се позоваха на данните на Националния статистически институт, според които работещите българи са 3 225 хил., а управляващите заложили приходите при 2 700 хил. заети. 

Социалистите пък поискаха повече приходи, за която цел предложиха да се вдигне таванът на осигуряване от 2600 лв. на 3300 лв. Но от "Обединени патриоти" подчертаха, че това увеличение не означава автоматично повече приходи. 

Доводът на националистите бе, че ако се въведе тази промяна, то трябва да се увеличи и максималната пенсия от 931 лв. на 1150 лв., което според тях няма да доведе до повече средства за разпределяне.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 6 години
При сегашното създаващо щети държавно прилагане на парите приемането на предложения бюджет е най-сигурния подход за провалът на правителството.При запазване на грешката при държавното прилагане на парите колкото по-добре се изпълнява приетия бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството. Сигнализирай за неуместен коментар