Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

До 2050 г. Китай ще бъде част от най-мощните световни лидери

Единствено те се развиват експоненциално, без да пречат на когото и да е, подчерта Иван Велков пред Bulgaria ON AIR

03.11.2017 | 20:06 Редактор: Иван Берберов
До 2050 г. Китай ще бъде част от най-мощните световни лидери

Китай влиза в една нова ера, според която до 2050 г. трябва да се превърнат в световен лидер. Те ще следват тази доктрина неотменно. От икономически лидер, те ще се превърнат в световен. Сегашният президент Си Дзинпин може да се сравнява с Путин и Тръмп. Това отбеляза зам.-председателят на Софийския общински съвет Иван Велков. 

"Трансформацията им изпреварва категорично развитието на всички други държави и мегаполиси. През 70-те години въведоха революционната реформа с частна собственост и пазарни елементи. През 80-те беше периодът на индустриализацията, а през 90-те години на инвестициите в недвижимите имоти. В момента Китай живее в съвсем друг дигитален свят. Самочувствието, което те имат става все по-подплатено", посочи гостът в студиото на "Денят ON AIR". 

Велков разказа още, че китайците имат много категорично възпитание към възрастта като основа за опит. За да станеш началник там, добави още той, трябва да си поне на 60 години.

Според него има реален шанс Китай да се превърне в най-голямата икономика в света.

"Ако подобна икономическа и военна мощ се създаваше в друга държава без педантичността на Китай, щеше да е много по-притеснително. Ако има някой, който да се развива експоненциално и да не пречи на останалите – то това е именно Китай", категоричен бе зам.-председателят на СОС пред Bulgaria ON AIR.

Акцентът на разговора премина и към предстоящото българско европредседателство.

"София ще бъде само елемент от председателството. Тя трябва да предостави инфраструктурата за провеждането му. А нашата инфраструктура е далеч от подходяща и достатъчна. Традицията в България е всичко да правим в последния момент и вероятно ще се случи и сега. Съмнявам се да сме готови", уточни Иван Велков.