Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Писателят Димитър Недков за политиката: Беше бутафорно лято, идва фарсова есен!

Проблемите в туризма, казусът Цанков камък и визитата на Макрон - част от темите в разговора с писателя-масон

31.08.2017 | 20:32 Редактор: Мария Аладжова
Писателят Димитър Недков за политиката: Беше бутафорно лято, идва фарсова есен!

Бутафорно лято, вещаещо фарсова есен - така накратко определи изминалите месеци преди началото на новия политически сезон писателят Димитър Недков.

Според него някои събития от лятото, като например акция "шум", са се превърнали в знакови за грешките, които държавата допуска по отношение на туризма. 

"Би трябвало да се поставят кардинални въпроси за туристическата стратегия на цялата нация. За да се стигне до това качество на туристическата услуга по нашето Ченорморие, то е резултат на 10-15 години отсъствие на ясна концепция в какъв тип туризъм искаме да превърнем нашата дестинация", разсъждава в "Денят ON AIR" Недков.

Встрани от разговора с него не остана и темата за язовир "Цанков камък", която придоби особена популярност в последно време.

През лятото от ГЕРБ внесоха питане до прокуратурата за изграждането на съоръжението и определиха проекта като "корупционен" и с "отрицателна норма на възвръщаемост".

Последваха и закани от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че ще съди депутати от ГЕРБ, обвързали името ѝ с проекта, реализиран по времето на тройната коалиция, когато Нинова е зам.-министър на икономиката и енергетиката.

"Цанков камък" се превърна в крайъгълния камък на манталитета на българската политика, който не знам по каква причина решиха точно в този момент да го хвърлят в блатото на българския обществен дискурс", бе коментарът на Недков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че в случая става въпрос за обект от национално стратегическо значение, важен не само за България, но и за други страни:

"Въпросът на водите касае няколко държави, това не е една водна каскада и не случайно специалистите употребяват термина "водносилов път". Има за цел ("Цанков камък" - бел. ред.) предотвратяване на голяма стихия, която може да доведе до сериозни последствия за няколо държави", посочи той.

И още писателят сподели мнението си относно визитата на Еманюел Макрон, като бе категоричен, че тя е свързана със стремежа на Франция да заеме мястото на Великобритания в ЕС и с преформатирането на геополитическите позиции на страната.