Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Политическият сезон ще е като стария, само че нов

Икономиката ни е добре, но корупцията ни спъва – коментар от журналиста Владимир Левчев и политолога Страхил Делийски

30.08.2017 | 20:15 Редактор: Иван Берберов
Анализатори: Политическият сезон ще е като стария, само че нов

С постепенното настъпване на есента започва и новият политически сезон в България. Уви, писателят и журналист Владимир Левчев и политологът Страхил Делийски се обединиха около думите: "Новият политически сезон ще е като стария, само че нов".

"Няма как от хора с неспецифична политическа култура да се очаква специфично поведение. Ние сме в застой, в който няма откъде да дойде новото, което да ни направи по-оптимистични", отбеляза политологът в студиото на "Денят ON AIR".

А Левчев добави, че за разлика от вътрешнополитическия живот, във външната ни политика има много важни събития.

"Състояха се две много важни срещи за държавата ни – тази с френския президент Еманюел Макрон и тази с македонския премиер Зоран Заев. Сътрудничеството с Македония е важно, защото ще може да се засили шансът ѝ за влизане в ЕС, а по този начин ще запази целостта си", посочи писателят пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че икономиката ни се развива добре, но чувството на беззаконие и корупцията ни дърпат назад.

"Правосъдното статукво може да се промени само при смяна на хората, които трябва да свършат тази задача или отвън да ни помогнат. Но единственият интерес на някоя външна сила да ни помага е по-добрата търговия на наша територия. Ако търговията за тях върви – може и без съдебна реформа, тъй че не трябва да разчитаме", поясни Делийски.