Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Договорът с Македония е безспорен успех, но...

Управленската програма на правителството е слаба, категорични са Георги Киряков и доц. Иво Инджов

04.08.2017 | 19:57 Редактор: Тодор Петров
Политолог: Договорът с Македония е безспорен успех, но...

Договорът е безспорен успех, но все пак не трябва да се надценява значението му. Не можем да очакваме, че отровното антибъларско жило на македонизма ще бъде отсечено, каза политологът доц. Иво Инджов пред Bulgaria ON AIR в коментар на подписания преди дни Договор за добросъседство между България и Македония.

"Има дълбоки нагласи в Македония, така че още дълго време ще наблюдаваме антибългаризъм. Добрата новина е, че Македония няма да се ангажира с такъв тип политика", посочи още гостът в предаването "Денят ON AIR".

Политологът Георги Киряков се обяви напълно "за" договора и по думите му инициативите на премиера Борисов в тази насока са полезни за България и българските граждани.

Той обаче определи обявената управленска програма на правителството като слаба. Според Киряков няма нито една финансова обосновка в тази програма. 

"Говори се, че ще се прави нещо, а никъде не се казва колко ще струва. От една страна казваш, че трябва да оставим бизнеса, от друга страна да се взима от бизнеса и гражданите чрез данъците и да се дава на бизнеса", обясни гостът на Кузман Илиев.

Иво Инджов е на мнение, че в програмата няма нови политики и тя стъпва на предизборната стратегия на управляващите политически сили. 

"С този "плосък данък" България прилича на страна от Третия свят. Очакванията са към опозицията, която е напълно заспала по тази тема", отбеляза доц. Инджов. 

Според него президентът Румен Радев е направил грешка с избързването да подпише промените в НКП. 

"Надявам се да мисли повече за другите два закона. Оправдани са притесненията, че Спецсъдът може да се превърне в трибунал за преследване на политици", коментира политологът.

Георги Киряков пък добави, че управляващите се опитват да сложат ръка върху определен тип гражданска съпротива.