Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Край на измамата с връщането на километража! ЕК подкрепи проекта на наш евродепутат

Програмата ще бъде заложена в Бюджет 2018 на ЕС, посочи Андрей Новаков

10.07.2017 | 20:14 Редактор: Василена Василева
Край на измамата с връщането на километража! ЕК подкрепи проекта на наш евродепутат

Европейската комисия (ЕК) одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите. 

Тя е на стойност 1,25 млн. евро и предстои да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския съюз, посочи пред Bulgaria ON AIR самият Новаков.

"Проектът носи името O.R.E.L. и предвижда създаването на единна информационна система, която ще обединява данните, събирани по време на годишни технически прегледи на всички моторни превозни средства. Te ще бъдат публично достъпни и ще се позволява обмяната им в ЕС", заяви той.

Това е второто предложение от българския евродепутат, което получава одобрение и финансиране от ЕК. 

Първото беше програмата "Алеко", която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни членки в САЩ, Сингапур и Израел.

В студиото на "Денят ON AIR" Андрей Новаков уточни, че няма квоти по държави и призова българските младежи, които имат идеи за бизнес, да кандидатстват. 

"Очаква се 200 души от цяла Европа и България да пътуват до страни като САЩ, Китай и Сингапур, като ще имат възможността да почерпят опит от едни от най-големите и успешни компании там, а след това да се върнат в родните си страни, където да ги приложат", обясни евродепутатът.

Бюджетът на програмата е 1 млн. евро. С парите ще бъдат покрити разходите за живот. Включени са също така транспорт и стипендии.

А във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС Андрей Новаков бе категоричен, че то вече е факт и съвсем скоро предстои да бъде публикуван и календар на събитията, които предстоят. 

"Очаква ни доста тежко председателство. Сезирам в този кратък период от време България да покаже какво може. Що се отнася до кризата с НДК, смятам, че този спор вече е приключен", каза още евродепутатът от ГЕРБ.