Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Какво очаква България от еврокомисаря Йотингер

Накъде поема САЩ с новия президент?

14.01.2017 | 17:30 Редактор: Васил Детелинов
Какво очаква България от еврокомисаря Йотингер

България очаква от еврокомисаря Гюнтер Йотингер да продължи водената до момента политика от Кристалина Георгиева. Това коментира в предаването Брюксел 1 европдепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Новаков. Пред Милена Милотинова, Новаков обясни, че Йотнгер, който зае поста на Георгиева,  ще бъде следен отблизо от  евродепутатите за продължаването на водената от предшественика му политка. “Няма да му е лесно, защото стъпи в обувките на Кристалина Георгиева, а тя свърши доста работа и това да покриеш нейната високо вдигната летва няма да е лесно“, обясни евродепутата.  Андрей Новаков каза още, че ще следи как ще бъде разпределян бюджета на ЕК и кохезионната политика за България, както и да се спазва раанопоставеността при подбора на хора за работа в европейските институции. „Искам все повече млади България да работят и развиват ЕК. В България има много образовани, които могат да помогнат на страната ни с работата си в европейските институции“, каза Новаков.

По отношение на усвояването на средствата по оперативните програми и кохезионната политика, евродепутатът Андрей Новаков коментира, че той и колегите му ще настояват за прозрачност при разпределянето на средствата, така че да не се оразват  пари за страната ни. В момента такива опасности няма, но има разговори и статии по темата.  За да запазим средствата,  Новаков препоръча на кметовете да правят проекти, които да бъдат добре защитени пред ЕК и получат финансиране.   „България трябва да продължи  да трупа опит като ползва за това и „Планът Юнкер“, да използва всички инструменти за запазването на Оперативните програми и безвъздмезното финансиране. Трудно се санират сгради, ремонтират училища, строят пътища и канализации, когато няма пари.“

Андрей Новаков обясни, че както номинацията, така и ресора на българския ерокомисар все още не са ясни.  Какъв ресор ще получи страната ни ще зависи от решението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Евродепутатът от ДПС Неджми Али, пък коментира, че България не дава добър знак на Европа, когато няма номинация и комисар в ЕК. По думите му това е във вреда за страната ни. „Не казвам кое правителство трябва да обяви номинацията, но това трябва да стане час по скоро“, мотивира  се Али.

 

Барак Обама не беше силен лидер, но ще остане най- политически коректния президент. Тази оценка дадоха Владимир Каролев и Асен Агов в предаването „Брюксел 1“ с Милена Милотинова.  

Асен Агов коментира, че след избора на Доналд Тръмп, Европа сериозно трябва да се замисли  за сигурността и отбраната на стария континент. По думите му не може да се разчита само на САЩ.   „България  има интерес  от това да се води твърда политика спрямо Русия“, каза още Агов. Владимир Каролев пък акцентира на това, че  ако бъде подписано търговското споразумение между САЩ и ЕС- Европа ще спечели.

Икономистът Владимир Каролев обясни още, че единствената положителна дума на Тръмп към Путин е била – силен лидер. А Асен Агов коментира,че в диктатурата това е лесно, докато при демократично управление- изобщо. Агов каза още, че ЕС и НАТО не трябва да допуснат съюз между Русия и САЩ. „Трябва да се решат проблемите с ИД. Обама позволи на приятелите си в Катар и Саудитска Араби да създават Ислямска държава, каза още Агов.

Владимир Каролев коментира,че  екипът  на президента Тръмп  е съставен от специалисти, което може да го направи най-успешния президент на САЩ.