Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Удостоверението за българско гражданство било излишна административна стъпка

Има организации, които превръщат тази процедура в бизнес, добави Антон Дончев от "Воля" пред Bulgaria ON AIR

14.06.2017 | 20:02 Редактор: Иван Берберов
Удостоверението за българско гражданство било излишна административна стъпка

Всички трябва да поддържаме българите в чужбина. Страната ни трябва да им помага. Но въпреки това, има много сигнали от хора, които са се опитали да получат българско гражданство, а не са могли. Причината е тромавата процедура за получаване на удостоверение за български произход, което се основава на документи, които доказват именно произхода.

Това каза председателят на парламентарната комисия по политики за българите в чужбина Антон Дончев от "Воля" в студиото на "Денят ON AIR".

"На практика издаването на това удостоверение, което се базира на документи, които доказват българския произход, е излишна административна стъпка. Щом показваш документи, които доказват гражданството, за какво ти е да получиш и удостоверение за него", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът в агенцията за българите в чужбина не е само административен. 

"Има прекалено много административна бумащина, която пречи на работния процес, но също така има дружества и организации, които събират лични данни от кандидатстващите за гражданство. След това играят ролята на посредници превръщайки тази процедура в бизнес", поясни Дончев.

Все още не е ясно дали процедурата по получаване на подобно удостоверение ще бъде премахната, добави гостът в студиото.

"Не сме решили дали трябва да се премахне законово това удостоверение. В момента има много натрупани подобни документи – 17 хил. Ако решим да го махнем трябва да преценим какво ще правим с тези заварени заявки", заключи депутатът.