Средната оценка за страната от матурите на дванайсетокласниците е "Добър (4)"

Най-добрите резултати са в София, Смолян и Варна, а най-слабите в Разград, Ямбол и Кърджали

14.06.2017 | 21:00 Редактор: Иван Берберов
Средната оценка за страната от матурите на дванайсетокласниците е

По-високи резултатите на матурите на дванайсетокласниците тази година. Средната оценка от изпитите е "Добър (4)".

Над 4500 ученици са получили отлични оценки и по двете задължителни матури. Сред тях са Деница и Елис от Езиковата гимназия в Хасково. Двете момичета избрали за втора матура английския език. 

Не са ходили на частни уроци, а от тук нататък мислят да продължат обучението си в сферата на медицината у нас. 

Учениците, получили на една от матурите максималния брой точки, тази година са само 18, като са намалели с над 110 спрямо 2016 година. 

Само един ученик е получил 100 точки и на двете матури. Зрелостниците с две отлични оценки също са по-малко. Но с това намаляват и учениците получили по две двойки или не изкарали никакви точки. 

Оказва се разделянето на модули на матурата не е имало съществено значение. 
Средният успех по двете задължителни матури е малко над четворка. 

Областите София, Смолян и Варна остават с най-добри резултати, а най-малко точки са събрали учениците от Разград, Ямбол и Кърджали. 

Според образователното министерството по-добрите резултати все още не могат да се очертаят като тенденция, но е възможно матурата да бъде усложнена и прага за среден 3 да бъде по-висок. 

В топ 10 на най-добре представилите се училища на матурата по български език влизат 7 столични и 2 пловдивиски училища, както и езиковата гимназия в Ловеч.

Най-висока оценка е изкарала 91-ва немска гимназия в София- отличен 5,66. При втората задължителна матура най-добре са се представили училища от София, Варна, Русе и Пловдив.