Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зъболекарите у нас в очакване на обещана наредба

Тя допълва основният пакет услуги с още една дейност - поставяне на протези

08.05.2017 | 21:23 Редактор: Мария Аладжова
Зъболекарите у нас в очакване на обещана наредба

Нивото на стоматологичните услуги у нас е съезмиримо с това в развитите държави от Европа, коментира в "Денят ON AIR" д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз и член на Световната дентална федерация.

По думите му миналата стоматолозите в България са успели да подпишат национален рамков договор с условието, че от септември здравноосигурените лица ще имат право на един преглед плюс три дейности.

"Преди около 16 дни беше публикувана Наредба 2, която допълва основният пакет дентални дейности с още една дейност, която да даде възможност за реабилитация на дъвкателния апарат, да даде възможност на хората чрез задължителното здравно осигуряване да имат протези", обясни д-р Шарков.

В мотивите към наредбата обаче имало няколко подводни камъка: 

"В мотивите на наредбата е казано, че 20% ако поискат услугата от населението над 75 години, те на брой са 133 хиляди, за тази цел се отпускат 20 млн. Като направите една сметка, стават 100 хиляди протези на 133 хиляди население. Тук започваме вече да търсим някакъв алгоритъм. Наредбата трябваше да бъде публикувана в петък - петък мина, наредбата още не е публикувана в Държавен вестник".