Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Енергиен експерт: Партиите да са проактивни по казуса "Газпром"

Реакцията ни ще определи енергийното бъдеще на България, заяви Васко Начев пред Bulgaria ON AIR

26.04.2017 | 20:50 Редактор: Иван Берберов
Енергиен експерт: Партиите да са проактивни по казуса "Газпром"

Договарянето с "Газпром" е най-важната тема в нашето общество в момента. Всички партии трябва да се активизират и да изготвят исковете на държавата ни към енергийния доставчик. Не трябва да чакат някой да ги пита. Ако смятат, че са компетентни, трябва да действат, заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR"

"Това как ще реагираме, ще определи енергийното бъдеще на България. Има някаква активност от ГЕРБ, но нито една партия от останалите не реагира. Те сами трябва да бъдат активни, не трябва да чакат някой да ги пита и да иска от тях експертиза", посочи той.

Акцентът на разговора се премести към действията на прокуратурата, в частност изземането на документи от НЕК, КЕВР и АПИ.

"Надявам се това разследване да пожъне ефект, въпреки че това не са първите подобни дейности. Засега няма особена продуктивност с атаките към подобни институции. Трябва да видим краен резултат, иначе всичко изглежда като кризисен ПР", заяви още експертът пред Bulgaria ON AIR.

Прокуратурата работи на принципа, че е по-добре да вдигне шум, а да се окаже фалшива тревога, отколкото да пропусне реална опасност. Съдебната система функционира по обратен начин - по-добре да не осъди престъпник, отколкото да осъди невинен, коментира разследванията на институциите енергийният експерт професор Атанас Тасев.

Той посочи, че миналите правителства, с цел икономия в сектор енергетика, са уволнили голяма част от експертите. Сега тези експерти, добави той, са извън системите и е учудващо как ведомства като НЕК успяват да се справят с текущите си задачи.

Вижте още!