Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Настимир Ананиев: Нужен е нов закон за движение по пътищата

Три пъти повече нарушения след акция "Скорост"

21.04.2017 | 20:22 Редактор: Василена Василева
Настимир Ананиев: Нужен е нов закон за движение по пътищата

Голяма част от българите нямат културата да плащат глобите си навреме. На всеки може да се случи да направи нарушение на пътя, но нарушителите трябва да бъдат отговорни за действията си.

Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" зам.-председателят на ДБГ Настимир Ананиев.

"Най-добрият начин за решаване на проблема с високата скорост по пътищата и борбата с корупцията са електронните фишове и засилено видеонаблюдение. Само по този начин можем да се справим с агресията на пътя и да намалим  броя на жертвите", каза той.

Ананиев бе категоричен, че след проведената акция "Скорост" проблемът не е решен, а кампанията от своя страна е приключила с  над 3 пъти повече нарушения.

Според него електронните фишове са идеален начин за борба с корупцията, защото при тях липсва контактът лице в лице между нарушителите и органите на реда, а глобата идва директно по пощата. В този случай единственото, което шофьорите могат да направят е да я заплатят.

Зам.-председателят на ДБГ допълни още, че по непотвърдена информация се обмисля въвеждането на закон, в който автомобилът ще бъде спиран от движение,  ако глобата не бъде заплатена на време.

А на автомобилите, закупени с публични средства, Настимир Ананиев е категоричен, че трябва задължително да бъдат поставяни видеорегистратори, за да се ограничи използването им за лични средства.

Той подчерта, че е изключително важно провежданите акции по пътищата да не бъдат своевременно обявявани. Според него това води до неефективна борба с нарушителите, тъй като табелите, които предупреждават за видеоконтрол на пътя, дават възможност на водачите да намалят скоростта преди преминаване на участъка, който камерата отчита, след което отново да натиснат газта.

Пред Bulgaria ON AIR Ананиев коментира също,  че е нужен нов закон за движение по пътищата, а в програмата на новото правителството не е видял никакви предприети действия.