Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кои са "мръсниците на Европа"

Жен Катрмер, журналист от френския всекидневник "Либерасион", с коментар за проблемите на Европейския съюз, описани в книгата му

19.04.2017 | 22:40 Редактор: Василена Василева
Кои са

"Мръсниците на Европа" са еврофобите, които обикновено критикуват Европа, които целенасочено се опитват да убедят гражданите, че би било добре да излязат от Ееропейския съюз, какъвто е случаят с Великобритания. Това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR журналистът от френския всекидневник "Либерасион" Жан Катрмер.

В книгата си "Мръсниците на Европа" той обяснява, че ако гражданите на страните членки на еврозоната успяват да бъдат убедени в горното твърдение, то е защото има нещо, което не работи добре в Европейския съюз, защото правителствата и техните партии не обясняват достатъчно своите действия на гражданите. А това според журналистът е основен проблем както с комуникацията, така и с политическата отговорност.

Относно предстоящите президентски избори във Франция, Жан Катрмер коментира, че всъщност двама са кандидатите за френски президенти, които искат да разрушат Европа.

"Единият е в крайното дясно, а другият в крайното ляво. И двамата събират общо около 40% от гласовете"

Той застана зад твърдението, че българското правителство трябва да  осъзнае, че бъдещето на Европа зависи от френските избори. И ако Франция излезе от Европейския съюз това може да доведе до необратими резултати.

В книгата си френският журналист предлага да има повече демокрация в европейските проекти.
"Например в еврозоната няма парламент. По настоящем министрите сами вземат решенията с европейската комисия за пенсиите, за бъдещето на заплащането. Приоритет трябва да бъде създаването на парламент на еврозоната, трябва да има повече равновесие".

Той допълни още, че трябва да има европейска комисия с максимум 10-12 члена, а председателят й да избира свободно комисарите си. Но те задължително да бъдат компетентни.

Реформите, които трябва да се осъществят изискват не повече от пет минути политическа смелост, но проблемът е, че нашите правителства нямат такава. И всъщност убиват Европа. Те всъщност са "мръсниците", коментира Жан Катрмер.

Той подчерта, че за България е важно в да се интегрира в Европейския съюз, защото до момента това не е напълно постигнато. Според него българското правителство се чува много по-малко в сравнение с други членки на еврозоната.

"Сирийските бежанци бяха показател, че една част от страните не са готови да споделят подобен товар. Време е страните от Източна Европа трябва или да изберат да споделят всички европейски ценности, свързани с демокрацията и правата на човека или да решат да останат в сивата зона между Европейския съюз и Русия. Каквото и да решат – изборът ще бъде изцяло техен", заяви френският журналист.