Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Препоръчвам да се състави съвет, който да прогнозира промените в енергетиката

Покачването на цената на газа няма общо с изборите, посочи проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR

30.03.2017 | 21:52 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Препоръчвам да се състави съвет, който да прогнозира промените в енергетиката

В студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт професор Атанас Тасев коментира покачването на цената на газа и обстановката в енергийния пазар у нас.

Той предложи да се направи аналитичен обществен съвет, който да предвижда какво следва в енергийния сектор.

"Колкото и да е консервативен енергийният регулаторен орган, аз предлагам да се направи обществен аналитичен съвет, който да предвижда какво следва. Все пак регулаторът не може да се занимава с прогнози", посочи той.

Професор Тасев отбеляза, че изборите са съвпаднали с регулаторните периоди и че няма директна връзка между тях.

"Регулаторните периоди, спрямо българското законодателство за газа и парното, са на тримесечия. Съвпадението с изборите е случайно, няма никакъв политически елемент", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Професор Атанас Тасев сподели какво се очаква след решението на "Газпром", което ще се вземе най-рано на 5 май.

"Добрата новина е, че "Газпром" приема изискванията на третия енергиен пакет. Той дава нови точки за достъп до тръбите си", каза експертът.

Според проф. Тасев приемствеността на Русия към третия енергиен пакет не бива да се определя като победа за Европа.

"Русия в крайна сметка разбра - тя ще спечели, ако се включи третият енергиен пакет. Ще има възможност да продава по-големи количества газ", отбеляза гостът.

Попитан какво се случва с конкуренцията за доставката и отварянето на транзита, професор Тасев отбеляза, че нормативната база у нас е готова и чака решението на "Газпром".

"Ние сме подписали договор с "Газпром" "Ship or pay". Ако "Газпром" не запълни капацитета на газа - плаща. Това ще рече, че ако някой по трасето иска да получи газ, от север на юг, ние отнемаме от транзита на руския газ определени количества. След това сключваме сделка с Гърция и покриваме баланса, без да се товари тръба", обясни професорът.

Според експерта трябва да подобрим някои неща в инфраструктурата си, за да се изпълни този план, също така чакаме решението и на "Газпром".

"Нормативната база в България е готова, но за да се реализира това чакаме решението на "Газпром". Трябва да реализираме интерконектора в Стара Загора, да се построи реверсивен интерконектор с Румъния, да се построи интерконектор със Сърбия и да се построи регазификационният терминал в Александруполис", изказа мнението си гостът.

Вижте още във видеото: