fallback

Ердоган иска да затвърди позициите си във властта чрез референдума, казват анализатори

Мартин Табаков и Милен Керемедчиев коментираха пред Bulgaria ON AIR коя, смятат, е истинската причина за вота в Турция следващия месец

28.03.2017 | 20:59 Автор: Жанета Нейкова

Турският премиер Бинали Йълдъръм размаха пръст на Европа. Той предупреди властите на Стария континент да не се месят в референдума за промяна на конституцията, който ще се проведе следващия месец.

Международните анализатори Мартин Табаков и Милен Керемедчиев коментираха в студиото на "Денят ON AIR" каква е истинската причина турският президент Реджеп Ердоган да иска провеждането на този референдум.

ова е референдум, който трябва да узакони така или иначе консолидиращата се власт на президента. Той трябва да промени институционалната рамка на Турция от посока парламентарна в посока президентска република. По същество за това ще гласуват турските избиратели на 16 април", заяви Мартин Табаков.

Анализаторът твърди, че истинският проблем, върху който се изправя Ердоган е, че 1/5 от електората на собствената му  "Партия на справедливостта и развитието" дава индикации, че не е склонна да подкрепи това "Да", за което президентът се бори.

Според Табаков този референдум е на път да бъде отхвърлен.

Милен Керемедчиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че ако наистина бъде отхвърлен, Ердоган в никакъв случай няма да подаде оставка. 

"Този вид агресивно поведение показва неговата нервност и несигурност от това как той ще консолидира тази власт", смята международният анализатор.

Керемедчиев направи по-общ поглед на ситуацията в южната ни съседка и определи, че Турция се намира в екзистенциална криза.

"Въпреки високопарните думи на турския президент, страната всъщност е в тежко икономическо състояние. Икономиката е повече от зле. От 2009 година не е имало такъв спад на износа. Турската лира достигна 3,5% спрямо долара. Инфлацията е 8,5%. Ердоган има нарастващи разходи за своите въоръжени сили. за да може да участва във все повече настъпателни операции в Сирия", категоричен е анализаторът.

Мартин Табаков продължи темата за намесата на Турция в Сирия като каза:

авлизането на турски сили в Северна Сирия от самото начало целеше да се изолират кюрдите там, така че те да не могат да доминират със своите части от Изтока и Запада в страната".

Табаков твърди, че има негласно споразумение между американци и руснаци и Република Турция южната ни съседка да не разширява военния периметър на силите си в Сирия, който вече са успели да извоюват.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback