Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Журналист сравни българските с британските избиратели

Соня Колтуклиева смята, че България днес се събуди с въпроса "Какво направих?", а проф. Михаил Мирчев сподели аналогията й

27.03.2017 | 20:26 Редактор: Жанета Нейкова
Журналист сравни българските с британските избиратели

Журналистът Соня Колтуклиева сравни българските избиратели с британските като каза в студиото на "Денят ON AIR": 

"В деня, в който британците гласуваха Brexit те се събудиха и си казаха "Какво направихме? А сега накъде?". Така се събуди днес и България".

Прочит на изборните резултати направиха Колтуклиева и социологът проф. Михаил Мирчев.

Професор Мирчев сподели аналогията на журналиста и допълни, че много от избирателите днес са се ударили по челото, учудени.

"Избирателите на разпознават цялото дясно пространство. Това са 20% от идеологизираните българи. Те не познават ГЕРБ като дясна формация", твърди социологът. 

Той визира и електората на партия ДПС като попита: Забелязахте ли, че гласувалите за Движението за права и свободи намаляха със 170 хил.?

"ДПС вече не е онази посредническа, балансираща формация, която бяхме свикнали да виждаме от 2001 година насам. Много от силата на партията беше изсмукана от тези избори, в посока на двете големи партии", смята социологът.

Колтуклиева го прекъсна като посочи, че ГЕРБ е партия на държавната буржоазия.

"ГЕРБ създава своя стабилитет и спечели тези избори, защото направи зависими от себе си малък, среден и голям бизнес" е мнението на журналиста.

Според нея в България вече не съществува друг вид избор освен този, който се храни от обществените поръчки и достъпът до средствата от европейските програми.