Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Гласоподавателите се умориха от политика

Много е трудно да се състави експертно правителство, коментира Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR

20.03.2017 | 20:31 Редактор: Луиза Божинова
Политолог: Гласоподавателите се умориха от политика

На 26 март ще е третият предсрочен избор от 2013 година насам. Всяка година се провеждат избори. Наблюдава се една много сериозна умора не само на партиите, но и на гласоподавателите от политиката, кампании и предложения.

Това коментира политическият анализатор Георги Киряков в предаването "Денят ON AIR". Той посочи, че до момента в предизборната битка не сме видели сериозен лидерски дебат, рационален разбор на политики и сериозно обсъждане на политики. 

"Видяхме емоционални изригвания от партиите, битки за разпределение на електорати, каквито са в момента между ДПС и ДОСТ, както и разцеплението на т.нар автентична десница", подчерта политологът в студиото на Владимир Сиркаров.

Киряков коментира и възможността за експертно правителство, като поясни, че досега не е виждал чисто такова.

"Експертното правителство е митология на българския преход. Много е трудно да бъде съставено, не се знае дали ще следва конкретни политики, които да са полезни на страната, защото то не би задавало конкретна посока на управление, както е при партиите. Експертът трябва да бъде безпристрастен и равно раздалечен от всички", обясни Киряков.

По отношение на основни казуси свързани с външната политика, той сподели, че очаква развитието на ситуацията с референдума, който предстои в Турция, "защото това са най-важните отношения на България в близко време." 

По думите му в дългосрочен план отношенията с Русия, Европейския съюз, Великобритания и новата администрация на Доналд Тръмп също са важни. 

"България трябва да се позиционира в международен план и да засили отношенията си с възходящия все още Китай", заключи Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: