Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ангелов: Държавата не бива да облага бизнеса с огромен данък

И бизнесът, и данъкоплатците, и държавата печелят от ниската ставка, коментира той пред Bulgaria ON AIR

16.03.2017 | 20:00 Редактор: Иван Берберов
Георги Ангелов: Държавата не бива да облага бизнеса с огромен данък

Икономическият експерт Георги Ангелов в студиото на "Денят ON AIR" коментира плоския данък. За него ниската ставка на плоският данък е кулминацията на един дълъг процес. 

"Ние излязохме от комунизма за да градим капитализъм, но това което въведохме беше още по-голям комунизъм. Ние въведохме максимална ставка по данъка върху доходите от размер на 52%. Толкова беше през 1993.", каза експертът. Той добави, че плоският данък у нас е "изстрадан".

"Плоският данък не е нещо, което някой е дошъл, въвел го е и то е започнало да работи. Ние почнахме с най-грешното нещо - много високи данъци, които никой не плащаше", сподели Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако една държава иска да насърчава предприемачите не бива да ги облага с огромен данък. Той допълни, че и данъкоплатците печелят от ниската ставка, тъй като се стимулират и имат повече пари в себе си.

"Колкото повече се облага бизнеса, толкова по-отдръпнат ще бъде, толкова по-малко пари ще постъпват в бюджета на държавата. Когато започнахме да намаляваме данъците от 1993 насам се увеличиха инвестициите, защото имаше стимул и очевидно приходите в бюджета не се сринаха", обясни той.

Акцентът на разговора се премести върху Европейският съюз. Според експерта все още не се знае на къде ще тръгне съюза, тъй като има много незавършени проекти като налагане на обща валута и премахване на вътрешните граници, сиреч свободно движение между всички членки на съюза.

"За да няма вътрешни граници трябва да има силна външна граница. Ако има хора, които могат да я преминават свободно когато си поискат, то страните ще поискат да се върнат към предишните стари граници и да сложат бариери и визи".