Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Конституцията не ограничавала правомощията на служебното правителство

По закон кабинетът "Герджиков" може да направи първи крачки към влизане в еврозоната, твърди проф. Пламен Киров

28.02.2017 | 20:42 Редактор: Мария Аладжова
Конституцията не ограничавала правомощията на служебното правителство

Конституцията не ограничава правомощията на служебното правителство спрямо парламентарно формираното такова. Това обясни в "Денят ON AIR" бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той не се съгласи с твърденията, че кабинетът "Герджиков" превишава правомощията си с предложението да внесе кандидатурата на България за еврозоната.

"Конституцията не прави разлика между правомощията на парламентарно формираното правителство и на служебното правителство. Единствено Конституционният съд в свое решение казва, че служебното правителство има като основна задача да подготви и да проведе изборите, и да се занимава с текущата политика. Но какво разбираме под текуща политика - това Конституционният съд не е изяснил", посочи проф. Киров.

Запитан има ли вероятност предстоящите избори да бъдат касирани заради невъзможността за машинно гласуване във всички секции, бившият конституционен съдия отговори, че поред него такава опаност категорично няма. 

А за самото машинно гласуване и различните пречки то да бъде въведено в цялата страна, проф. Киров коментира: 

"Ставаше въпрос за това дали те (машините - бел. ред.) ще могат да бъдат разположени във всичките 12 500 сецкции, да бъдат разположени в секциите в чужбина. Трябва самите избирателни комисии да бъдат обучени как да работят с тях.

У нас има малки населени места, в които няма дори и банкомати. Едни възрастни хора, които не са свикнали да работят с такива машини - какво щяха да направят те? Вместо да предпочетат неизвестността да се сблъскат с една машина, която не знаят как функционира, щяха да гласуват по традиционния начин с - хартиена бюлетина".