Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мосул ще послужи за пример какво да очакваме в цял Ирак, смята експерт

Мартин Табаков коментира пред Bulgaria ON AIR дали идва изходът на войната в Близкия Изток

27.02.2017 | 20:03 Редактор: Жанета Нейкова
Мосул ще послужи за пример какво да очакваме в цял Ирак, смята експерт

Мосул е много важен в Ирак, тъй като той ще послужи като пример какво да очакваме в цялата иракска държава. Това каза в предаването "Денят ON AIR" международният експерт Мартин Табаков. 

Той допълни, че не случайно операциите, които текат за освобождаване се случват именно на юг от Западен Мосул. 

Международният експерт коментира пред Bulgaria ON AIR дали идва изходът на войната в Близкия Изток, заради последните събития, в които иракските сили започват да отблъскват "Ислямска държава" все повече от територията на Ирак, а също и от тази на Сирия.

"Това ще бъде много трудна битка, тъй като архитектурата и инфраструктурата на самия Мосул не предполага лесно напредване на военни сили", смята Табаков.

Запитан дали останалата част от света е изправена пред хуманитарна криза и има ли възможност местните да се превърнат в бежанци, експертът посочи, че има такава вероятност. Той обаче добави, че това би се случило под изключителен риск, тъй като полицията на "Ислямска държава" има инструкции всеки местен жител, който се опита да напусне града, да бъде убиван.

Табаков коментира и политиката на американския президент Доналд Тръмп, който наблегна на проблемите в Близкия Изток още в предизборната си кампания. 

"Зоната за сигурност е нещо, с което Тръмп афишира още в предизборния си период, че иска да направи в Северна Сирия. Тази зона, евентуално, би функционирала като епицентър на събиране на бежанския поток, така че той да не напуска Близкия Изток и да не отива надолу към Европа и други места", заяви Табаков.

Табаков каза, че в края на този месец Доналд Тръмп смята да представи план, в който ще обяви как предлага да действа с "Ислямска държава". Експертът добави, че руският дипломат Сергей Лавров е заявил, че Русия и САЩ биха работили заедно за такава концепция.