Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В програмата на Реформаторския блок няма популизъм, увери Владимир Каролев

Пред Bulgaria ON AIR той каза, че основното послание на партията е държавата да намали намесата си в живота и бизнеса на хората

20.02.2017 | 20:13 Редактор: Жанета Нейкова
В програмата на Реформаторския блок няма популизъм, увери Владимир Каролев

Радвам се, че в програмата на Реформаторския блок няма никакъв популизъм. Основното послание на партията е държавата да намали своята намеса в живота и в бизнеса на хората. Това заяви Владимир Каролев, икономически експерт на Реформаторския блок в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че това послание е подкрепено с няколко мерки в предизборната програма на партията, като най-много се говори за поетапно намаляване на данък върху добавена стойност.

Запитан дали намаляването на намесата на държавата в икономиката би довело до по-малки данъци, пред Bulgaria ON AIR Каролев отговори:

"Засега сме предложили в предизборната програма само да се понижава с половин процент на година ДДС, докато той достигне 18%".

И Каролев поясни защо точно 18%, а не по-малко, като изброи следните причини:

"Първо, в Европейския съюз има минимален праг от 15% за преките данъци, като има изключения за определен вид стоки. Второ, не се предлага диференциране, защото: първо, това отваря т.нар. "кутия на Пандора" - ако се направи диференциране за лекарствата всяка друга гилдия след това ще поиска същото и за себе си; второ, защото има доказателства в много държави, че там, където има диференциран данък ДДС, измамите се увеличават", обясни експертът.

При случилите се разделения и престрелки една към друга на организациите на Реформаторския блок, "Да, България" и "Нова република" съществува хипотезата, че всичко това може да доведе до възможността нито една от партиите да не влезе в следващия парламент. 

Владимир Каролев каза, че е по-добре трите организации да бъдат заедно и, че голяма част от хората в тях мислят по един и същи начин. 

"Има риск нито една от трите формации да не влезе в следващия парламент, но мога да се хвана нас бас, че Реформаторския блок ще влезе", бе категоричен финансовият експерт.