Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От ИПИ: Политиката ще повлияе на икономиката

"Щедро обещаване" - запазва се тази традиция, валидна за всички избори, коментира Петър Ганев в "Денят ON AIR"

13.02.2017 | 20:34 Редактор: Ирина Георгиева
От ИПИ: Политиката ще повлияе на икономиката

"Щедро обещаване" - запазва се тази традиция, валидна за всички избори. Това заяви икономистът от ИПИ Петър Ганев в предаването "Денят ON AIR".

"Два са новите елементи - единият е патриотичният полъх. Патриотичните партии обещават много повече от тези на статуквото. Има я тази връзка между национализъм, патриотизъм и икономически популизъм. Но тези обещания влияят и на партиите от статуквото. Летвата се вдига високо", посочи Ганев.

По думите му наблюдава се и фискалният елемент - има повече пари за разлика от предходни бюджети Според него обаче минималната работна заплата след четири години едва ли ще се повиши толкова, колкото обещават партиите.

"Ако толкова бързо я вдигнем, с нива, които толкова бързо изпреварват производителността на труда, икономически растеж, инфлация и т.н. - това означава, че ще спрем да създаваме нови работни места и ще започне да се говори за безработица в региони, далеч от икономическите центрове", прогнозира Ганев.

Политиката ще повлияе на икономиката, подчерта експертът. 

"Това, че е нестабилна и може да има още едни избори след година - това ще повлияе", поясни той и допълни, че има риск, играчът, който дойде сега "да заложи мини" за следващия.

Не му се струва и възможно "обещаното" покачване на минималната пенсия до 300 лева, коментира още Ганев.

Гледайте видео с целия анализ: