Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Енергийната ни система работи на 110% при капацитет 250%

"Това означава, че сме изчерпали еластичността, а не че електроцентралата е пред разпад" заяви проф. Атанас Тасев за Bulgaria ON AIR

31.01.2017 | 21:09 Редактор: Жанета Нейкова
Експерт: Енергийната ни система работи на 110% при капацитет 250%

Цялата тази информация, че предстои режим на електроенергийната система беше доста преувеличена. Нашата енергийна система е на своя предел. Атомната централа работи на над 100% от своята номинална мощност, като капацитетът е 250%. Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт коментира за "Денят ON AIR" дали има опасност от режим на тока, поради върховото потребление през последните няколко седмици и каква е енергийната ситуация в страната изобщо.

За Bulgaria ON AIR експертът каза, че за 8 хил. часа атомната централа работи на 110% от своя капацитет. А максимумът е 250% товар. 

"Товарът представлява една двугърба камила - от 9:00 до 11:00 е първият максимум на използване на енергия, а вторият е от 19:00 до 21:00, споделя Тасев. - Това означава, че системата трябва винаги да отговаря на изискванията на потреблението", поясни той.

И допълни, че засега енергийната система има необходимата еластичност, която се постига чрез студения резерв. Той, обаче, в момента, в който започне да се активира се оказа, че е високоавариен и не отговаря на нормативните изисквания. И това е довело до необходимостта да използваме услугите на съседни държави.

На въпроса означава ли, че енергийната сигурност е застрашена, след като прибягваме до помощта на съседни държави, както направихме с Румъния по-рано този месец, Тасев категорично заяви:

"Това означава, че сме изчерпали еластичността, а не че системата е пред разпад. И каза: При съседите ситуацията е същата. Те дават електроенергия на нас, ние пък им връщаме и така се постига баланс". 

Експертът отбеляза два основни проблема в енергийната ни система:

"Имаме около 4100 мегавата инсталирани термоцентрали в ТЕЦ "Марица-изток". В следствие на събитията, които настъпват след промените в парижката електроцентрала от януари миналата година стигаме до извода, че в следващите 10-15 години ще бъдем изправени пред икономически проблем. А той е, че цената на емисиите на въглероден диоксид започват да растат и се очаква цената да достигне от 30 до 50 евро за тон", информира Тасев.

И поясни: В момента на всеки мегават час произведен в "Марица-изток" с нашите централи, на всеки час се осигурява 1,4 тона въглероден диоксид. Ако стигнем до най-лошия сценарий, а именно 50 ерво на тон, тази централа вече няма да бъде пазарна и ще трябва да бъде заменена, предвещава той. 

Днес експерти дискутираха енергийната програма на партия БСП, в която се завръщат руски проекти. Самият Тасев е присъствал на тази среща и сподели, че програмата на левицата е едно много добро начало, но трябва да се обедини не само БСП, но и други политически формации.

И отсече, че България има спешна нужна от национална стратегия - което формира като втория основен проблем в енергийната ни система, тъй като ще се разделим с някои централи. И допълни, че 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще получат разрешение да работят, но не е ясно до кога.