Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Обещания, очаквания и реалност след клетвата на Тръмп

Владислав Апостолов и Петър Копралев коментираха речта на 45-ия президент на САЩ пред Bulgaria ON AIR

20.01.2017 | 20:29 Редактор: Луиза Божинова
Обещания, очаквания и реалност след клетвата на Тръмп

Минути след като Доналд Тръмп се закле като 45-я президент на САЩ, в предаването "Денят ON AIR" журналистът Владислав Апостолов и Петър Копралев, вицепрезидент на Българската стопанска камара в Сан Франциско, обсъдиха речта му и посланията й.

"В контекста на неговата медийна мегаломания, Тръмп успя да достави най-оптимистичната си реч", каза Владислав Апостолов. "В предизборната си кампания той залагаше на по-мрачни моменти, за да изтъкне, че неговото президентство идва с мисията за трансформация. Той можеше по много по-показен начин да встъпи в длъжност, подходът му беше много обран", допълни той.

Според Петър Копралев фокусът трябва да е върху това, което новоизбраният американски президент казва, че ще направи и това по какъв начин той ще реализира своята външна политика, която сериозно засяга и България.

"Явлението Тръмп беше необходимото зло за Америка. Начинът на статуквото, което страната имаше в периодите на Джордж Буш и Барак Обама, не показваше развитие във вътрешната политика на Америка, защото навън беше една и съща - война след война", коментира Копралев в студиото на Кузман Илиев.

По думите на  вицепрезидента на Българската стопанска камара в Сан Франциско, Тръмп е спечелил основно заради средната класа, която е хареса обещанието му, че ще върне производството обратно в Америка.

Апостолов изтъкна, че речта на новия президент на САЩ е била в канона на хората около Тръмп, които са извън Вашингтон.

"Много интересно ще бъде да видим дали тази реч ще бъде застъпена в реална, твърда политика на протекционизъм, или ще има отстъпвания и компромиси, които ще удовлетворят това крило на републиканци и консерватори, които имат огромно влияние във Вашингтон", посочи журналистът.

Копралев подчерта, че Тръмп иска да отдели Америка от останалия свят и затова изключително много атакува Китай. "Всичките му изказвания за това как ще работи с другите държави е малко като управление на корпорация. Но това определено не може да бъде начинът да комуникираш с държави, които са достатъчно отворени за света", настоя той.

Владислав Апостолов поясни пред Bulgaria ON AIR, че с Китай има няколко линии на конфликт. Той каза, че в последно време Китай реши да направи геополитическа експанзия в Южнокитайско море, което нарушава американските интереси.

"Ще бъде много интересно да видим как този конфликт ще се преплете с цялостната визия на Тръмп за това да брандира Китай като сила, която не играе честно на глобалния пазар", заключи Апостолов.

Вижте във видеото целия разговор: