fallback

Проф. Халачев: Трудно мога да си представя пълна мажоритарна система

Членът на Изпълнителното бюро на ПП АБВ дискутира промяната в избирателната система пред Bulgaria ON AIR

16.01.2017 | 20:18 Автор: Жанета Нейкова

Трудно мога да си представя как би изглеждала една пълна мажоритарна система. Ако има възможност да изберем 240 блестящи, безупречни, некорумпирани, умни депутати - то аз съм съгласен, заяви проф. Любомир Халачев в "Денят ON AIR" по повод дискусията за желанието на гласоподавателите за промяна в избирателната система. 

Халачев сравни управлението на държавата с управлението на огромен презокеански кораб - "то става бавно" и затова смята, че всякакъв вид промени трябва да бъдат много внимателно обмислени, преди да бъдат направени.

Пред Bulgaria ON AIR новоизбраният член на Изпълнителното бюро на политическа партия АБВ и бивш ректор на НАТФИЗ, отговори какво е общото мнение на партията за обтегнатата геополитическа обстановка в страната.  В темата бе замесена и САЩ като сравнение и професорът отбеляза, че Америка е непреодолима световна сила и "ние не можем да не се съобразяваме с това, което става там", но за него "българската вътрешна политика е по-важна".

"Имаме много неща да променим, за да станем такава държава, в която всички да искат да идват, а не, от която да бягат". 

Като част от многото неща, които трябва да променим, Халачев визира въпросите за дипломацията.

Според професора "защитата ни в Европейския съюз трябва да е от хора, които много сериозно ще поставят българските интереси на масата". 

По повод предстоящите предсрочни избори, в началото на разговора бе повдигнат вариантът за коалиция на партия АБВ с правителството в оставка. Професор Халачев даде пример за това как "преди две години ние започнахме съвместна работа с ГЕРБ в определени части в работата на Министерски съвет и то с желанието да свършим работа, която бяхме обещали".

"След това видяхме, че не всичко става така, както бихме искали и в един момент решихме, че е по-добре да кажем „не“ – не искаме да управляваме заедно", заключи Халачев. 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback